Welcome to Carver Yachts Owners Forum

We are a boating forum for owners of Carver Yachts to enthusiastically discuss all aspects of Carver Boat ownership. Whether you are looking for your first Carver or currently own one, you are sure to feel at home on CarverYachtOwners.com

You are currently viewing our board as a guest which gives you limited access to view most discussions, articles and access our other FREE features. By joining our free community you will have access to searching the forum topics, post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own photos and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Raymarine Depth Fiinder

Discussion of radars, GPS, autopilots, stereos and TV's. Also iPad and other mobile navigation devices.
User avatar

Topic author United States of America
TruckerTim
Scurvy Dog
Scurvy Dog
Posts: 32
Joined: January 30th, 2019, 4:20 pm
Vessel Info: 2000 Voyager 450
Sarasota, FL

Raymarine Depth Fiinder

Postby TruckerTim » July 21st, 2022, 9:02 am

Depth on my older, (original units) Raymarine upper helm unit on my 2000 Voyager 450 the display just shows ---. Trying to track down what this issue is. I have read these displays can/ will go bad but transducers rarely do..?? I may have shut the power off to it at the breaker but turned it back on, so could it just be it needs to be reset?

If the display is bad I assume I can just swap the lower with the upper..?? Any thoughts on how big of a deal that is?

Big madden voyage next weekend and really need a depth finder! Thanks

User avatar

Canada
Midnightsun
CYO Supporter
CYO Supporter
Posts: 2355
Joined: March 27th, 2016, 2:27 pm
Vessel Info: The Midnight Sun
2007 41CMY
Volvo D6-370's
Location: Montreal, Canada
Has thanked: 207 times
Been thanked: 875 times

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby Midnightsun » July 21st, 2022, 9:48 am

I have had this issue also and found that a simple reboot solves it 99% of the time. I just flip the sounder breaker off and then back on which normally solves it. good luck. :captain2:
Cheers, Hans
2007 Carver 41 CMY
Twin Volvo D6-370's
Montreal, Canada
Midnight Sun I Photos
User avatar

Topic author United States of America
TruckerTim
Scurvy Dog
Scurvy Dog
Posts: 32
Joined: January 30th, 2019, 4:20 pm
Vessel Info: 2000 Voyager 450
Sarasota, FL

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby TruckerTim » July 21st, 2022, 10:59 am

Let's hope! I called Raymarine and they were very helpful. They think the upper depth finder is just a repeater of the lower helm so if it is the display pretty easy, (not cheap) to replace. Thanks
User avatar

Canada
bud37
Admiral
Admiral
Posts: 3989
Joined: April 23rd, 2015, 10:22 pm
Has thanked: 464 times
Been thanked: 910 times

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby bud37 » July 21st, 2022, 12:16 pm

Check your connection points for corrosion or loose while in there.
“Long may your big jib draw.”
User avatar

United States of America
ColRon
Commander
Commander
Posts: 462
Joined: April 24th, 2017, 6:06 pm
Vessel Info: 1989 Carver Santego 3867
“Escape Plan”
Location: Murray, KY
Has thanked: 74 times
Been thanked: 135 times

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby ColRon » July 21st, 2022, 5:18 pm

What display unit do you have? If you have the classic C80/c120 or the Classic E80/E120 and the display is bad I may can help you out.
Ron
1989 Carver Santego 3867
“Escape Plan”
Murray, KY

:usa:
User avatar

Topic author United States of America
TruckerTim
Scurvy Dog
Scurvy Dog
Posts: 32
Joined: January 30th, 2019, 4:20 pm
Vessel Info: 2000 Voyager 450
Sarasota, FL

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby TruckerTim » July 21st, 2022, 10:07 pm

Mine are the ST60’s. Thanks
User avatar

United States of America
km1125
Admiral
Admiral
Posts: 2555
Joined: February 28th, 2017, 6:04 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 688 times

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby km1125 » July 22nd, 2022, 10:27 am

I guess you need to figure out if the unit is getting depth info directly from a transducer, or if it's getting it via SeaTalk from another unit.

Do you have identical units up top and down below? Are they multifunction or JUST depth? Are there other electronics that might be integrated into the system (via SeaTalk) that might be providing or using data?
User avatar

Topic author United States of America
TruckerTim
Scurvy Dog
Scurvy Dog
Posts: 32
Joined: January 30th, 2019, 4:20 pm
Vessel Info: 2000 Voyager 450
Sarasota, FL

Re: Raymarine Depth Fiinder

Postby TruckerTim » August 2nd, 2022, 8:49 pm

Thanks for the responses. I bought a new (used) display from EBay and plugged it in and works great. Mine on the fly bridge is just a repeater for the pilot house unit.

Return to “Electronics & Navigation”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests