Welcome to Carver Yachts Owners Forum

We are a boating forum for owners of Carver Yachts to enthusiastically discuss all aspects of Carver Boat ownership. Whether you are looking for your first Carver or currently own one, you are sure to feel at home on CarverYachtOwners.com

You are currently viewing our board as a guest which gives you limited access to view most discussions, articles and access our other FREE features. By joining our free community you will have access to searching the forum topics, post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload your own photos and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so please, join our community today!

Help Please!

Are you a new member? Stop in and say hi!
User avatar

Topic author United States of America
LAKELIFE420
Scurvy Dog
Scurvy Dog
Posts: 1
Joined: November 19th, 2021, 2:14 pm
Vessel Info: 76 Carver Santa Cruz 28'
Location: Tipp City Oh

Help Please!

Postby LAKELIFE420 » November 19th, 2021, 2:27 pm

Hows it going. New member hear and in complete panic mode. I'm in ohio and I bought a 76 santa cruz 28 ft. I've been around boats on lake cumberland my whole life but never a twin engine? When I bought the boat I asked to gear the engines run. He started one for me. The started went out on the second. Needless to say I now need to winterize it. Had freezing Temps already but kept a heater in the engine bay. I don't know how to get the damn thing running to get it to operating Temps. Its turning over and wanting to start with starting fluid but won't keep running. As if its not getting gas. I'm not sure which way I should have the fuel voltage switch. Down middle or up. Any help would be much appreciate. Thank u in advance

User avatar

United States of America
Cooler
Admiral
Admiral
Posts: 1178
Joined: May 22nd, 2018, 12:09 pm
Vessel Info: 1995 Carver 330 Mariner
Twin 350XL Crusaders
Home port: Menominee, MI
Location: Green Bay, WI
Has thanked: 58 times
Been thanked: 267 times

Re: Help Please!

Postby Cooler » November 19th, 2021, 3:14 pm

Seems you may not have gas flowing to the engines. Check to see if your fuel filters are good. Fuel filters can develop leaks to compromise fuel flow. Are these I/O's or inboards? In cold weather, you may need to prime the fuel a lot at the throttle, to get gas to the carbs. You have manual fuel pumps, so that prime process takes time. Not sure what you mean by fuel voltage switch. Sounds like a 3 position switch, middle is off, up may be to check one fuel tank level, down to check other fuel tank level. Look for fuel tank selector switches and make sure they are in proper position. Engines should not have had any freeze damage unless those freezing temps were low enough for an extended period of time. Are you still in the water? If so, the water temp itself would have kept engines from freezing. Drove through your area yesterday. Good Luck. 8-) er
Cooler By The Lake
( All weather people have to say this on air, near lakes )
User avatar

United States of America
km1125
Admiral
Admiral
Posts: 2137
Joined: February 28th, 2017, 6:04 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 550 times

Re: Help Please!

Postby km1125 » November 19th, 2021, 8:16 pm

You could just drain them by finding all the drain plugs. Usually one on each side of the block and one for each manifold and one for each riser. You also should find one on the oil cooler(s) and one for the raw water pump(s). If you do drain them, also make sure to stick something in the hole while they're draining in case some debris is blocking the drain.

Return to “Introduce Yourself!”



Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 13 guests